През уикенда ни очакват летни жеги. За събота Националният институт по метеорология и хидрология издаде жълт код за високи температури в 16 области на страната.

Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Пазарджик и Благоевград.

Прогнозира се предимно слънчево време, като в следобедните часове над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В някои райони се очакват краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевична активност.

В най-топлата част на деня температурите ще се колебаят между 32 и 37 градуса. Очаква се атмосферното налягане да се понижи и да е по-ниско от средното за месеца.

Слънчево време и летен бриз ще има по морето. Максималните температури на въздуха ще са между 29 и 31 градуса, а тези на морската вода – около 26-27 градуса.

В неделя купесто-дъждовна облачност ще се развива не само над Западна, но и над Централна България, като на много места се очаква да превали и прегърми. Има условия валежите да са временно интензивни и значителни по количество. Повишена е и вероятността за градушки.

Ще дух северозападен вятър, с който ще нахлува и по-хладен въздух. Очаква се значително понижение на температурите в Западна България, като максималните стойности на термометъра ще са между 23 и 28 градуса.

На изток температурите ще достигат до 32-33 градуса. Валежи са малко вероятни.

Въздушната маса над страната ще бъде по-нестабилна в началото на новата седмица. Прогнозират се значителни превалявания в западната половина на страната, докато на изток ще остане слънчево. Дневните температури на всякъде ще се понижат, като преобладаващите ще са между 25 и 30 градуса.

Още за времето:

Знаете ли тези факти за лятото

Мащабни наводнения в Нова Зеландия доведоха до евакуацията на стотици души

Пушекът от пожарите в Португалия стигна до Мадрид