През есента на 2020 г. озоновата дупка над Антарктика достигна най-големите си размери за последните години. Оказва се, че в края на декември тя се е затворила, съобщи на брифинг в Женева официалният представител на Световната метеорологична организация Клер Нюлис, цитиран от световните медии.

 

 

По думите му откакто са започнали наблюденията на озоновия слой преди 40 години, тази озонова дупка е била една от най-големите, най-дълбоките и най-дълготрайните. Затворила се е в края на декември, а това е било много по-късно от обичайното.

 

 

По информация на Световната метеорологична организация през изминалата година озоновата дупка над Антарктика е започнала да нараства бързо от средата на август и на 20 септември е достигнала максимума си от 24,8 милиона кв.км. Специалисти смятат, че причината е "силен, стабилен и студен полярен вихър и много ниски температури в стратосферата".

 

 

Същите тези фактори са били отговорни за образуването на голямата озонова дупка и над Арктика през 2020 г.

От Световната метеорологична организация припомнят, че през 2019 г. озоновата дупка над Антарктика е била необичайно малка и се е задържала за кратко.

Още по темата:

Озоновата дупка достигна своя максимум

Озоновата дупка над Южния полюс пак е много голяма

Открита е озонова дупка над Арктика