През последните две седмици бяха регистрирани земетресения в Югоизточна Европа и Италия, като особено силно беше земетресението в Албания на 21 септември – 5,6 по скалата на Рихтер. На 24 септември Истанбул беше разтърсен от трус с магнитуд 4,7.  

Световните медии разпространиха мнението на германския сеизмолог проф. Фредерик Тилман за причината за тези събития.

Придвижването на африканската континентална плоча на север с по няколко милиметра годишно предизвиква подпъхването на адриатическата микроплоча под Балканския полуостров. Постепенно се натрупва сеизмично напрежение – земетресението в Албания е следствие на освобождаването на това напрежение.  

Обикновено сеизмичната дейност не се влияе от промяната в климата, но топенето на глетчерите през последния ледников период е предизвикало вертикално напрежение в земната кора, което е причинило поредица земетресения в Скандинавския полуостров с магнитуд до 7-ма степен.  

Според проф. Тилман сеизмичната активност в наши дни се предопределя не от промените в климата, а от тектонски причини

Германският Център за геоизследвания извършва трайни наблюдения и измервания, които са от голяма полза при прогнозирането на дългосрочната опасност от земетресения и впоследствие при евентуални спасителни операции.  

Понякога специалистите от центъра са в състояние да предупредят за предстоящо земетресение секунди преди него – вече има монтирани такива системи за ранно предупреждение в Мексико сити и в Токио.

Засега обаче науката все още не в състояние да предсказва краткосрочно бъдещи земетересения.   

Още по темата:

Силно земетресение край Истанбул

Трус в района на Кърджали

Срутени къщи след два силни труса в Албания