Природозащитната организация WWF България информира, че от пролетта на тази година тече мониторинг на старите гори у нас, обявени за опазване. Картирането и поставянето им под защита е много важна стъпка на държавата за защита на природното ни богатство и е в унисон с приоритетите на Стратегията на Европейския съюз за опазване на биологичното разнообразие до 2030 година. Защитата на старите гори ще гарантира опазването на пъстрия животински и растителен свят, чиито дом са те.

Старите гори са едни от последните кътчета дива природа, слабо повлияни от човека, където все още е съхранено биологичното разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога в цяла България.

Eдинствено в старите гори дърветата достигат пределната за вида си възраст, често между 300 и 400 г. и размери от над 40 – 50 м височина и един – два метра дебелина, като загиват, без да бъдат отсечени.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Днес старите гори у нас са съсредоточени най-вече в местата, където липсата на пътища или стръмният релеф ограничават достъпа на хората. Могат да се видят предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа.

Прочетете и:

През 2020 г. са унищожени гори с площ колкото Нидерландия

Унищожени са милиони хектари тропически гори