Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Това не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се чества като ден, в който много хора се шегуват със своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Една от версиите за началото на тази традиция е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. 

Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април.

Друга история разказва, че празникът се е родил в Англия през 1860 г. На 1 април английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове". Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари отбелязвали Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Някои смятат, че празникът произхожда от времето на крал Монтерей, на когото поднесли риба по случай спирането на земетресение. Една година по-късно монархът поискал абсолютно същата риба, обаче такава не се намерила. Готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната, но кралят разбрал за подмяната. Въпреки това, той не се разгневил, а се развеселил и решил всяка година да традиционно да се шегува на същата дата - 1 април.