Шведски учени от университета в Упсала публикуваха резултатите от изследване на химическия състав на минерали (пироксени) в лава от вулкани на индонезийските острови Бали и Ява, информират световните медии.

Установено е, че когато пироксените от Бали преминават през земната кора, кислородният им състав се променя много малко и те са в почти същото състояние както преди изригванията. Затова в земната мантия остава много малко утайка, когато една тектонска плоча се подпъхва (субдукция) под друга.

Пироксените от остров Ява обаче имат друго поведение – при реакция на магмата с варовика под вулкана в централната чест на Ява, магмата се насища с въглероден диоксид и изригванията са много по-експлозивни. Такъв е например индонезийският вулкан Мерапи.

Той е един от най-смъртоносните вулкани в Индонезия, отнел близо 2000 човешки живота при изригванията си през последните 100 години.

 

Индонезийският архипелаг е формиран вследствие сблъсъка на две от континенталните тектонски плочи на Земята, който продължава със скорост 7 см годишно.

Когато потъващата тектонска плоча се спуска в мантията, тя се загрява, съдържащата се в нея вода се освобождава, вследствие на което околните скали започват да се топят.

Така се появяват вулкани, които често изригват експлозивно.