Всички деца знаят колко е опасно електричеството. Още от малки ги учим да не бъркат в контакти, да не използват електрически уреди близо до вода или да не се катерят по електрически стълбове. 

Вероятно именно това е причината много хора днес да се изненадват на птиците, кацнали върху жиците, които пренасят ток. Често се случва на тези проводници да има десетки или стотици птици. Защо обаче тях не ги хваща ток?

Електричеството може да бъде обяснено с движението на електрони през проводниците. Пример за такъв проводник е медната тел.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Електричеството протича по пътя с най-слабо съпротивление. Токът не удря птиците, защото те не са добри проводници. Техните клетки и тъкани затрудняват преминаването на електрони, докато медната тел го улеснява. В резултат на това токът заобикаля птиците и продължава да тече по жиците.

По друг начин биха стояли нещата, ако птицата някак се докосне до земята. Тогава тя би играла ролята на проводник. В този случай през нея ще премине сериозно количество ток, което може да донесе последствия.