Според проучване на Европейския съюз Средиземно море е загубило повече от 1/3 от общите си запаси от риба през последните 50 години.

Почти всички местни видове са прекомерно уловени.

Край бреговете на Южен Тунис много рибари оставят лодките си.

„Като гледам сегашната ситуация, със съжаление трябва да кажа, че тук няма бъдеще за риболов. Мога само да посъветвам младите хора да правят нещо друго. Който се учи да лови риба, губи времето си. Вече не може да живееш от това”, казва един от тях – Ласад Бен Чуика.

Биолози от Държавния морски институт в Сфакс търсят причините за изчезването на рибата. Предполага се, че това се дължи на токсични водорасли, които оцветяват морската вода в червеникаво.

Промените в климата, по-високите температури на водата и най-вече повишените количества на фосфор и азот предлагат идеални условия за водораслите. Местните видове като ципурата се задушават и настъпва масово изчезване.

„Открихме, че за това явление е отговорен отровен вид водорасли. През 2019 г. имаше много висока концентрация. През 2020 г. беше малко по-ниска, но тази година тя отново се засили”, посочва Амира Лукиле.

Повече по темата гледайте във видеото, което е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“.

Вижте също и:

Климатичните промени застрашават Фиджи от изчезване

Близо 4 тона пластмаса плуват в Средиземно море

Сьомгата в Аляска е намаляла заради климатичните промени