Защо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари, като в Канада и САЩ? Човечеството го очаква нова ера - огнената ера на пожарите. Особено засегнат ще е умереният континентален климат, твърди експерт, цитиран от Deutsche Welle.

Вече близо 50 години проф. Йохан Голдамер, ръководител на Глобалния център за наблюдение на пожарите към университета във Фрайбург, изследва глобалните промени в климата и как те се отразяват върху различните екосистеми.

Под негово ръководство през 2013 г. 50 учени от цял свят изготвиха доклад до ООН за последиците от климатичните промени, в който става дума точно за опустошенията, нанасяни от горските пожари.

По думите на професора тогава политиците не са обърнали внимание на техните становища, но ситуацията днес се променя.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Последиците от глобалното затопляне се виждат най-вече в северните географски ширини. Преди време растителната покривка и в частност хумусният слой на почвата са пречели на пламването и разпространението на пожарите, тъй като те не позволяват на топлината да прониква надълбоко в земята. Сега, поради по-продължителните пролет, лято и есен, хумусният слой, покриващ зоната на вечната замръзналост, изсъхва.

Така значително нараства и рискът от възникване на естествен пожар (напр. след падането на мълния), който бързо се разраства и обхваща големи територии, посочва експертът. Освен това, поради размразяването на почвите в арктическите региони заради глобалното затопляне, почвата губи устойчивостта си.

Екипът на проф. Голдамер наблюдава този ефект и в Евразия. Оказва се, че той води до разрушаване на създадената от човека инфраструктура: тръбопроводи, промишлени складове, петролни резервоари.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Поначало пожарите помагат за обновяването на горите. Но сега се наблюдават сериозни изменения в техните характеристики, а това не вещае нищо добро, посочва Голдамер. Екипът му регистрира изместване на пожарите се пò на север. Те предупреждават, че не само в тундрата, но и в Централна Европа, ще става все по-трудно да се съхранят екосистемите на умерения континентален климат. В резултат на това горите ще се променят. В тях ще има все повече растителност, характерна за по-топлите региони.

Такава тенденция се наблюдава и в цяла континентална Евразия, както и в части от Русия - става дума за 1,3 милиарда хектара с гори. За сравнение: в цяла Германия има 10 милиона хектара горски масиви. Според професора можем да очакваме изместване в северна посока на цялата растителност, както и на животните от тези горски райони, а заедно с това и на горските пожари.

Унищожаването на отделни екосистеми от пожари не е единственият проблем, който вещае настъпването на нова геоложка ера, която Голдамер нарича „епохата на пожарите“. По думите му гората е не само източник на дървесина и местообитание за много видове животни и растения, но и хранилище на въглерод и метан, които почвата абсорбира от атмосферата. Тези газове се "консервират" в растителната биомаса и в почвата на ралични райони, поради влажността и температурните условия.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Заради промени в зоната на вечната замръзналост, огромните количества въглерод, натрупани в почвата, днес отново могат да бъдат освободени в атмосферата, което ще засили парниковия ефект. По тази причина учените от години предупреждават, че в Евразия цъка „въглеродна бомба“. Най-застрашените страни са САЩ, Канада и Русия, които имат огромни територии с горска растителност, в които се съхраняват големи обеми метан и въглерод, „консервирани“ в почвата.

Проф. Голдамер апелира политиците да обърнат специално внимание на темата за пожарите. Според него решението на проблема не е просто да се хвърлят все повече средства за гасене на пожарите.

Той прави и паралел с пандемията от коронавирус, при която са необходими ефективни ваксини, за да успеем да се справим с нея. „А ваксините срещу промените на климата все още не са намерени“, казва той.

Прочетете и:

Гореща вълна в Скандинавия

Калифорния и Британска Колумбия: в плен на опустошителни пожари

Германия ще понесе щети от глобалното затопляне

Защо горските пожари в Индия и Непал тревожат учените

Австралийските пожари са изхвърлили толкова пушек в стратосферата, колкото при изригването на вулкан