Повече от половината от българското население мрази всяка пролет да премества часовника напред. Нашият биологичен часовник се синхронизира ежедневно с променящата се продължителност на светлината и тъмнината, като по този начин задава нашия циркаден ритъм.

Промяната на механичните часовници на живота причинява хаос на биологичния часовник в мозъците ни.

И все пак „Законът за защита на слънцето“, предложен от сенатор Марко Рубио и негови колеги, има за цел да направи лятното часово време постоянно. Те обаче го разбират наобратно: стандартното време, а не лятното часово време, е най-в синхрон с човешката биология.

Управляващите основават своите предпочитания на икономиката. Те смятат, че допълнителен час светлина през цялата година би бил добър за бизнеса. Но лятното часово време не увеличава количеството дневна светлина. Това би било физически невъзможно, освен ако не можем да спрем въртенето на Земята. Това просто го измества във времето и за много хора промяната не причинява нищо друго освен стрес.

Според проучване на университета в Чикаго 75 % от американците биха предпочели да се прекрати практиката за смяна на часовниците два пъти годишно.

Американската академия по медицина на съня установи, че след преминаване към лятно часово време близо 60 % от американците се чувстват изтощени и неефективни в продължение на седмица или повече. Академията повдига достатъчно причини за безпокойство: човешкото тяло много добре знае колко трябва да е часът и когато правителството се намеси в него, здравето може да пострада.

Вземете простия случай на джет лаг, който се случва, защото нашият вроден циркаден ритъм се адаптира бавно към промяната на часовите зони. На биологичния часовник му отнема около два дни, за да се настрои към местния цикъл тъмно-светло на новата дестинация.

В случай на лятно часово време обаче времето на механичния часовник се променя, докато цикълът тъмно-светло не го прави и тялото може никога да не се адаптира към него физически.

Проучванията са открили 24% увеличение на риска от сърдечен удар в деня след преместване на часовниците напред и 5 до 15% увеличение на риска от сърдечен удар през седмицата след преминаване към лятно часово време. Академията го нарича „предотвратима причина за сърдечно увреждане“ и спекулира, че „рискът остава висок през месеците, в които сме на лятно часово време“.

Пролетната смяна на часовника засяга някои хора повече от други. Нощните птици, които обичайно остават будни до късно, може да го понесат най-тежко, докато дори ранобудните хора могат да станат мрънкащи, апатични и като цяло неразумни за седмица или две, след като преместят часовника напред.

Медицината на съня препоръчва да се премахнат сегашните промени на часовото време два пъти годишно „в полза на фиксирано, национално, целогодишно стандартно време“.