Димът от горските пожари Северна Индия скри живописната гледка към буйнозелените планини и известното езеро Найнитал в щата Утаракханд. От няколко седмици насам огнената стихия не позволява на местните жители да заспят през нощта, предава BBC.

Учените казват, че горските пожари в някои части на Северна Индия и съседен Непал са най-силните през последните 15 години. Специалисти от Европейска програма за сателитен мониторинг (Коперник) съобщават, че горските пожари в Утаракханд са отделили близо 0,2 мега тона въглерод през последния месец, което е рекорд от 2003 г. насам.

 

 

„Това показва интензивността на пожарите в региона и това е доста тревожно“, каза Марк Парингтън, старши учен в програмата.

Най-малко 20 души са загинали вследствие на пожарите в Утаракханд и Непал. Смята се, че стотици хиляди хектари гори са унищожени, въпреки че официалните данни тепърва предстои да бъдат публикувани.

През март в Непал са регистрирани най-малко 500 горски пожара. Качеството на въздуха в страната е достигнало опасни нива.

Някои от горите и националните паркове на хималайската държава граничат със залесените и защитени територии на Индия, което означава, че пожарите могат да се разпространят и в двете посоки.

 

 

В последните месеци се наблюдава изключително сух период в много райони на Северна Индия. Това е и причината огънят да се разраства толкова лесно. Това, което също кара хората в региона ида се притесняват, е, че горските пожари обикновено достигат своя пик през май. Опасенията са, че най-лошото тепърва предстои.

Учените казват, че въпреки че не можем пряко да обвиним климатичните промени за тези пожари, те със сигурност до голяма степен са отговорни за продължаващата суша в  региона.

От друга страна, в ластите в Утаракханд и Непал заявиха, че няколко горски пожара са причинени от изгаряне на стърнища в селскостопански земи, прилежащи към горите. Спорд експерти проблемите не се ограничават само до това.

 

 

"Правителствата често неглижират горските пожари и факта, че те могат да станат източници на въглеродни емисии", казва Виендра Аджнаби, експерт по управление на природните ресурси в Oxfam, щата Чатисгарх в Индия.

Експерът добавя още, че за жалост горските пожари все още не са приоритетен въпрос и това е причината да не се обсъждат в парламента.