Учени от университета на Илинойс, САЩ, публикуваха резултатите от проучване на климатичните аспекти в градска среда. Заключението им е, че влажността на въздуха в градските райони по света вероятно ще намалее заради климатичните промени, съобщават световните медии.

Градовете заемат около 3% от повърхността на Земята, но в тях живее половината от населението на планетата. В резултат на направените климатични модели за градската среда учените препоръчват увеличаване на растителността като начин да се ограничи въздействието на покачващите се температури.

Всеизвестно е, че температурите в градовете са по-високи, отколкото в извънградските райони, тъй като асфалтът и бетонът абсорбират повече слънчева радиация. Липсата на дървета също спомага за по-високата с около 5 градуса по Целзий температура, в сравнение със селските райони, и за по-ниската въздушна влажност.

Екипът от учени предлага проблемът с влажността на въздуха в градовете да се реши посредством зелена инфраструктура – дърветата и растенията отделят вода в атмосферата, която също така охлажда въздуха.

Още по темата:

Градските жители живеят по-дълго, ако има повече зеленина

"Механични дървета" срещу глобалното затопляне