Облаци в буквалния и преносния смисъл са надвиснали над черешопроизводителите от региона на Кюстендил. Там черешите, дори най-ранните, все още не са узрели заради липсата на слънце.

Така за първи път от много години насам кампанията ще започне след 1 юни, предава NOVA.

В Кюстендил един от сортовете череши носи името „11 май”. Това е така, защото всяка година на този ден те са зрели и първи стават готови за похапване. Сега обаче, вече десет дни след  въпросния негласен срок, този най-ранен сорт продължава да е зелен.

„Годината е много закъсняла. Друга година по това време вече имаше зрели череши, просто годината е назад”, обясни производителят от с. Лиляч Росен Тодоров.

Закъснението на черешите вече носи рискове. Най-големият – реколтата да се окаже силно засегната. Забавеното зреене вероятно няма да се отрази на цената. Не заради друго, а защото нея вече много години нищо не я променя в посока нагоре, разказва Тодоров.

Наред с рисковете, закъснението на черешите притеснява и заради спецификите на пазара, защото в един момент вкусният червен плод може да се окаже не толкова атрактивен.

Повече гледайте във видеото.