До края на седмицата плаващото сметище по река Искър край Своге трябва да бъде изчистено. Такава е прогнозата на областния управител на Софийска област. Тежка техника разбиваше леда в реката в понеделник. На по- късен етап в почистването ще се включат и лодки, научаваме от NOVA.

Опитите плаващото сметище в Искър да бъде разчистено продължават вече четири дни, а едно от най-големите предизвикателства за екипите се оказват минусовите температури.

„Въпреки тежките метеорологични условия хората работят по 10 часа на ден. Около 12 декара бяха боклуци, наноси. Виждам, днес съм почти цял ден тук, че доста са напреднали”, заяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.

В същото време събраните боклуци се товарят само в един камион, а причината е, че стената на ВЕЦ-а не може да издържи техника, по-тежка от 50 тона. Отпадъците от Своге се извозват до депото в Костинброд.

Поне 250 курса или близо 20 хиляди километра трябва да бъдат изминати, докато реката придобие предишния си вид.

„Най-важното нещо е да не допуснем да преминат през съоръженията на ВЕЦ-а отпадъци, които да замърсят поречието на реката през града и надолу, на север”, категоричен е Илия Богданов, заместник-кмет на Своге.

Освен тежки машини предвидено е в разчистването да се включат и лодки.

„И лодки ще се включат, които също ще помагат на по-късен етап. И ние като институции имаме нашата вина, тъй като тези речни корита не са почиствани – специално говоря тук в Софийска област последните 30 или 40 години”, посочи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.

От общината в Своге съобщават, че са наложени санкции за замърсяване, но не винаги нарушителите могат да бъдат хванати в крачка. Глобата е от 500 до 2000 хиляди лева.

Манталитетът ни на туристи не е добър. До всеки, който е излязъл на пикник, инспектори ли да слагаме. Това е невъзможно”, заяви областният управител.