Тече седмицата на Нобеловите награди – вече бяха обявени имената на лауреатите на Нобеловата награда за медицина  и физика, на 9 октомври ще бъде съобщено кой получава нобел за химия.  

Първата Нобелова награда е присъдена през 1901 г., пет години след смъртта на учредителя ѝ Алфред Нобел. Неговото желание било наградата да се присъжда за големи открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за изключителна дейност в полза на световния мир, както и за забележителни литературни постижения.  

От 1902 г. наградите се връчват всяка година на 10 декември на специални церемонии в Стокхолм и в Осло, където се връчва наградата за мир. Наградата не може да се връчва посмъртно, а само на жив човек.

Нобеловата награда включва златен медал, диплом и парична сума – тази година сумата е 9 милиона шведски крони (832 459 евро). Една награда може да бъде присъдена на не повече от трима номинирани.   

Тази година по изключение ще има две нобелови награди за литература, тъй като през 2018 г. тази награда не беше присъдена заради съмнения за търговия с вътрешна информация.