Учени от университета „Джонс Хопкинс” в САЩ направиха изследване за това как влияе дълготрайното въздействие на замърсяването на въздуха върху аносмията, за разберат влиянието му върху загубата на усета за мирис и вкус.

Загубата на обоняние може да се отрази сериозно върху качеството на живота, тъй като прави почти невъзможно усещането на вкуса на храната, на опасни миризми в околната среда и други. Това пише електронното издание „МедикалЕкспрес”, цитирано от световните медии.

Аносмията е състояние, което кара хората да се притесняват от наддаване на телесното тегло и от намаляване на социалните контакти. Това може да доведе до депресия и тревожност, а при възрастните хора - дори до смърт.

 

 

Резултатите от проучването на изследователите са публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация „JAMA Network Open”.

„Включихме представители на различни сфери в изследването, повечето от които живеят в градски райони, където нивата на замърсяване са най-високи”, каза ръководителят на проучването д-р Муругапан Раманатан, преподавател по отоларингология и хирургия на шия в медицинския факултет на „Джонс Хопкинс”.

„Искахме да изследваме как излагането на частици, по-малки от 2,5 микрометра, може да доведе до загуба на обоняние”, казва още той.

Частиците, наричани още PM2.5, може да са с различно съдържание (прах, дим, органични вещества, метали) в зависимост от местоположението. Когато въздухът е замърсен с тях, това може доведе до сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб, намаляване на когнитивните способности, хронична обструктивна белодробна болест, астма, преждевременна смърт.

Проучването е било проведено с обхват от 2 690 души над 18 г., изследвани от отоларинголози между януари 2013 г. и декември 2016. 

Общо 538 от изследваните са диагностицирани с аносмия. Средната възраст на тези пациенти е 54 години и 63% от тях са мъже.

Докторант от университета „Джонс Хопкинс” е създал компютърен модел, който е анализирал данните от изследванията заедно с информация за замърсяването на въздуха. Специалистите са установили, че дългосрочното излагане на PM2.5 увеличава 1,6-1,7 пъти риска от загуба на обоняние, а причината за това е, че обонятелният нерв се намира точно пътя на вдишаните частици.

По думите на д-р Раманатан дългосрочното излагане на високи нива на PM2.5 е рисков фактор за загуба на обонянието, а най-уязвими на възрастните хора.

Прочетете също и:

50 000 европейци умират всяка година заради мръсен въздух

Трябват спешни мерки срещу мръсния въздух у нас

Над 15 000 души годишно у нас умират заради мръсен въздух