На всички е ясно, че мръсният въздух е вреди на белите дробове и сърцето. Китайски специалисти са направили проучване и са открили, че високите нива на фини прахови частици могат да увредят и интелекта ни.

Изследователите са от университета в Пекин и са успели да проучат вредите от мръсния въздух за здравето ни. Те установяват, че той може да причини и сериозен спад в интелекта, като този неблагоприятен ефект е изразен повече при мъжете.

Проучването е обхванало възрастни граждани на Китай и е изследвало способността им да се концентрират, да си припомнят стари знания и да приемат нова информация. Оказва се, че тези възможности значително намаляват при честото излагане на замърсен въздух.

Поглъщането на фини прахови частици може да предизвика множество неблагоприятни ефекти върху мозъка, един от които е хронично възпаление на мозъчните нервни клетки.

Специалистите са си оставили за цел да разберат коя е точната комбинация от вредни газове, която е отговорна за влошаването на мозъчното здраве. Фините прахови частици имат наистина малки размери и затова е много лесно да попаднат в организма ни и безпроблемно да се разнесат из цялото тяло.

Прочетете също и:

България е първа по смъртност заради мръсен въздух

В Делхи се борят срещу замърсяването на въздуха