В последно време зачестяват тежките инциденти в планините, предупреждават от БЧК.

От началото на 2021 г. Планинската спасителна служба е провела 105 спасителни акции, като само за последните три месеца те са били 62.

През последните три години акциите са били средно по 130 на година, което ясно показва каква е тенденцията, допълват от организацията.

Основните причини за инцидентите са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура, както и неподходяща екипировка.

Преди тръгване към планината е необходимо внимателно да се проучи маршрута, да се съобразят екипировката, опитът и възможностите спрямо маршрута, да се провери и метеорологичната прогноза, да се направи и планинска застраховка, посъветваха от организацията.

Добре е хората да знаят основни похвати за оказване на първа помощ, да се избягва извън група, да се пести батерията на телефона, да се осигурят предварително сладки храни, които бързо възстановяват енергията, както и достатъчно количество вода.

В помощ на туристите е мобилното приложение на ПСС, напомнят още от БЧК. Независимо от условията е желателно планинарите да имат свирка, челник и резервни батерии.

Ако се появи сериозен проблем, туристите трябва да се опитат да запазят спокойствие и да подадат сигнал за помощ на тел. 112 и при възможност да изпратят SMS с координати чрез мобилното приложение на ПСС.

Прочетете също и:

Пирин е една от най-опасните дестинации за любителите на адреналина у нас

Въздухът в Родопите – най лечебният в света

Туристи се загубиха в Рила в последните часове на 2020 г.