Традицията да се правят подаръци на децата за Рождество възниква по времето на Мартин Лутер (1483 – 1546). Най-прочут е коледният базар в Нюрнберг, за чието организиране има писмени сведения от 1628 г.

Всяка година базарът е посетен от над 2 милиона души, много от които са чужденци, пристигнали специално за него. В около 200 дървени къщички посетителите могат да се насладят на ръчно изработените коледни играчки, греяното вино и различни лакомства.

От 1981 г. градската управа на Нюрнберг връчва златен, сребърен и бронзов медал за най-красив щанд, като не се допуска използването на пластмасови елхови клонки за украса. Интересно е, че не е разрешено и непрекъснатото озвучаване с коледна музика.  

Нюрнбергският лебкухен е най-известният специалитет, който като търговска марка е под защитата на европейското право. Това е джинджифилов сладкиш, който се произвежда в града от над 600 години.

Традиционни за базара са фигурките на човечета, направени от сушени плодове, а също и печеният нюрнбергски братвурст.

Почти всички коледни играчки са изработени ръчно от дърво, метал, стъкло, плат и конци. На базара могат да се купят най-красивите златни ангелски фигури – т.нар. раушголденгел.

В миналото фигурките били изработвани от фино пресовани листа месингова ламарина, наричани шумолящо злато, тъй като при раздвижване тихо шумолели.

Във видеото горе се насладете на коледната красота на Виена