Експерти от Световната здравна организация информират, че слънчевите бани са изключително полезни за бременните жени. Необходимо обаче е те да бъдат стриктни при спазването на мерки за безопасност, докато се пекат на плажа.

Очертава се тази година през лятото да преобладават слънчевите и горещи дни. Бременната жена, както и плода ѝ, се нуждаят от по-големи количества витамин D, който обаче често липсва на хората, които живеят в умерен климат. За да си го набавят, но и за да не прекалят с излагането на яркото слънце, е необходимо бременните жени да излизат навън в сутрешните и късните следобедни часове.

Специалистите съветват бъдещите майки да редуват разходките на слънце с припичането на плажа. Препоръчва се слънчевата баня да трае около 30-40 минути, след което бременните жени трябва да се върнат на сянка за около 1-2 часа. Хубаво е по време на разходката раменете и главата да са покрити, например с шал и шапка.

Излишно е прекомерното излагане на слънце, тъй като по този начин кожата се изсушава. Освен това летните горещини могат да бъдат опасни за здравето на хората, особено за това на бременните жени.

Ако все пак сте навън в топлото време, трябва да увеличите приема на вода, за да подсигурите хидратацията на тялото.

Прочетете също и:

Не подценявайте слънчевия витамин

Не си набавяме достатъчно витамин D

Хората в София са с най-голяма липса на витамин Д