Дойде време да украсим коледните дръвчета, за да можем да наредим всичките подаръци под тях на празника. Преди да си купите коледна елха трябва да проверите за наличието на контролни пластини върху нея.

Всяка пластина е с индивидуален сериен номер и е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. 

Произведени са от пластмаса, имат бял цвят и правоъгълна или овална форма. Захванати са към ствола на елхата с лента. Индивидуалният номер се състои от една главна буква и шест цифри и е вписан и в превозния билет на търговеца, който е закупил дръвчетата на едро.

Не се притеснявайте, ако не откриете подобна пластина на дръвче със закрита коренова система (в саксия), защото за тях те не са задължителни. Можете да изискате превозен документ от търговеца, с който да удостовери произхода на дръвчето.

Експертите препоръчват ако купите живо коледно дърво, да се погрижите за плавната му адаптация. Елхите в контейнер не бива веднага да се внасят в топла стая.

По-добре първо ги поставете в хладно помещение или на терасата, а после ги дръжте далеч от отоплителни уреди. Поливайте ги редовно и помнете, че трябва да предвидите време за климатизация преди да ги засадите сред природата.

Прочетете също и:

Най-високото коледно дърво в Европа е у нас

Къде е забранена Коледа