Организатори на срещата, която ще се проведе онлайн на 12 декември, са ООН и Великобритания, информират световните медии. Планираната по-рано тази година среща на върха на ООН за климата в Глазгоу не се състоя заради ограниченията, наложени от пандемията от коронавирус.

Онлайн срещата на 12 декември е много важна, защото организаторите се надяват тя да даде импулс на глобалните усилия за борба с климатичните промени, а и да се поставят още по-амбициозни цели в борбата с глобалното затопляне.

Държавите, подписали Парижкото споразумение за климата на 12  декември 2015 г., се ангажираха до края на 2020 г. да актуализират поетите ангажименти по отношение на климата. Никой от големите замърсители обаче не е поел нови ангажименти пред ООН.

 


Китай и Европейският съюз обявиха през септември тази година нови цели за намаляване на парниковите газове, но те засега не са подкрепени с конкретни планове.

Земята вече е с един градус по-топла, отколкото през доиндустриалната епоха. Още един градус, което е минималната цел на Парижкото споразумение, ще предизвика повишаване на морското ниво с 2,5 м заради процесите в Антарктика.

Според авторите на ново научно изследване повишаване на глоблните температури с още 3 градуса по Целзий ще предизвика покачване на морското ниво от 6,5 м, което ще погълне крайбрежните населени места.

Въпреки че процесът ще отнеме стотици години, от хората зависи дали мрачният сценарий ще се сбъдне, ако не съумеят да ограничат парниковите емисии сега.

Още по темата:

Завършва най-топлото десетилетие

Климатичните промени "чукат" на вратата ни