Еколози установиха, че площта на кораловите рифове е намаляла с между 50 и 60% през последните 75 години. Изследването е публикувано в научното списание „One Earth“.

Фактът, че способността на кораловите рифове да поддържат екосистемата е намаляла приблизително с 50%, показва необходимостта от тяхното опазване на територията на цялата планета. Това е заключението на Уилям Чунг – професор от Университета на Британска Колумбия, който е и един от авторите на изследването. По думите от оцеляването на тези екосистеми  зависят хиляди души.

Дори и най-незначителните колебания в средната морска температура се отразяват пагубно способността на кораловите полипи да растат и да развиват своя варовит скелет. Повишаването на киселинността например не позволява на полипите да улавят калциеви и карбонови йони, а това намалява здравината на скелета и влияе отрицателно върху здравето на безгръбначните.

Според изследователите до края на века повече от 20% от кораловите рифове, включително от Големия бариерен риф, могат да изчезнат напълно. Освен от климатичните фактори, тяхното съществуване е застрашено и от натрупването на въглероден диоксид във водата.

Учените са успели да разгледат начина, по който такива процеси влияят на състоянието на кораловите рифове в Световния океан. Те анализирали промените на площта им и биологичното разнообразие на съставните им полипи.

Резултатите водят до заключението, че общата площ на кораловите рифове е намаляла с повече от 50% в сравнение със средата на 20-и век. Интересен факт е, че по-сериозните промени не са настъпили в съвременната епоха, а през 1960-1970 г., когато площта на тези екосистеми започва да намалява с 10-15% на всеки 10 години.

Предположението на изследователите е, че тези процеси са се случили поради натрупването на въглеродни емисии във водата, както и заради повишаването на средната температура в целия океан.

Намаляването площта на кораловите рифове по естествен начин е довело до промени в биоразнообразието и биомасата на свързаните екосистеми. Това е свързано и със спад в способността им да поддържат обичайния живот на морските обитатели.

Прочетете също и:

Кораловите рифове край Хаваи са застрашени от поройните дъждове

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Кораловите рифове умират бързо