Общините у нас ще въвеждат зони с ниски емисии, в които няма да се допускат замърсяващи автомобили. Това реши Народното събрание с промени в Закона за въздуха, приети на първо четене, предава NOVA.

За да влязат в сила промените, трябва да бъдат приети и на второ четене в Народното събрание.

Ако това стане, автомобилите ще се сдобиват с еко стикери по време на техническия преглед. Влязат ли в зона с ниска емисия без да отговарят на критериите, са предвидени санкции – от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 лева – за юридически. 

Тепърва ще се уточнява как точно ще се санкционират нарушителите заради законодателни пропуски.

Предложението за въвеждане на зони с ниски емисии беше прието единодушно но първо четене, но с резерви от страна на левицата дали подобна мярка ще е ефективна за страната ни.

„Знаем, че България е в наказателна процедура по отношение на качеството на въздуха. Сигурни ли сме, че точно тези промени ще помогнат”, попита Атанас Костадинов от БСП

„По този начин се цели точност и яснота – кметове да прилагат по-ефективно мерките и да упражняват строг контрол по тяхното спазване”, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ.

Планира се контролът да се осъществява от полицията чрез електронни фишове, както се санкционира за превишена скорост. За целта обаче е нужна промяна в закона.

Концепцията за зоните с ниски емисии в София е готова. Те ще са две – в идеалния център и в периферията – до Южния парк. През това време нова мобилна станция ще измерва качеството на въздуха в столицата. 

Санкциите ще се налагат от Столичния инспекторат след проверки на място. В следващата седмица станцията ще бъде тествана в два района в София – „Павлово” и „Панчарево”. След това ще влезе в експлоатация.

Прочетете също и:

Трябват спешни мерки срещу мръсния въздух у нас

50 000 европейци умират всяка година заради мръсен въздух

Какво замърсява въздуха в страната