Великобритания е измислила начин, по който да стимулира желанието за разходки у своите жители. Или поне на онези, които се нуждаят от специален повод, за да увеличат движението си. В страната честват май като Национален месец на ходенето.

От първо до тридесет и първо число ежедневно се провеждат различни инициативи, свързани с ходенето. Повечето от тях дори са подкрепени от здравните власи във Великобритания.

 

 

Тази година хората бяха предизвикани да ходят по минимум 20 минути всеки един от дните на май. Дори една от неправителствените организации, които участват в инициативата, Active Nation, обяви няколко награди за онези, които успеят да покрият този норматив и постигнат целта си.

Кампанията се радва и на популярност в социалните мрежи, благодарение на всички онези ентусиасти, които се включват в инициативата и споделят снимки как вървят в профилите си, използвайки хаштагове #Try20 и #WalkThisMay.

 

 

Ходенето има изключително много ползи за здравето. То е много полезно за сърцето, тъй като значително намалява риска от сърдечен удар с 27% при 30 минути ходене на ден.

В този вид раздвижване има и ползи за поддържането на стройна фигура. Половинчасова разходка със средно темпо 3 км/ч помага за изгарянето на 75 калории. Ако увеличите скоростта на 6,5 км, то вие ще изгорите около 150 калории.

Освен това ходенето е полезно за възрастните, тъй като при онези от тях, които извървяват по минимум 9 км на седмица, рискът от деменция се понижава сериозно.

 

 

Дори и тези факти да не са ви провокирали да станете от стола и да се разходите, то имайте предвид, че ходенето облекчава симптомите на депресия, тревожност и прекомерен стрес.

В следващите дни очакваме следобедите да са дъждовни, но пък сутрините ще са слънчеви и приятни. Събудете се половин час по-рано и се разходете до работата си, защото това със сигурност ще ви донесе много позитиви.