Жълт код е обявен в 21 области на Централна, Източна, Югозападна и Западна България за 16 януари, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила заради силен вятър в областите София-град, Врачанска, Кюстендилска, Благоевградска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска и Пловдивска.

В районите от областите, разположени северно от планините, ще духа фьонов вятър с пулсации до 20-24 м/сек.

Температурите ще са по-високи от обичайните за сезона

Почти тихо и мъгливо ще остане в западните райони на Дунавската равнина и там дневните температури ще са близки до нулата.

Преди обяд облачността ще бъде предимно значителна и на места ще има превалявания от дъжд, над 1200 метра от сняг. По-значителни валежи ще има в Рило-Родопската област, като там не е изключено и да прегърми.

Температурите ще са в широки граници - минималните от минус 1° в северозападните райони до 8°-9° на места в Източна България и северно от планините.

Максималните температури ще бъдат от 1°-2° в северозападните райони до 15°-16°

в местата с вятър.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, след обяд незначителна. Ще духа умерен и силен южен вятър. Максимални температури - от 9° по северното крайбрежие до 14° по южното.

В четвъртък ще има променлива и по-често значителна облачност. На отделни места ще превали съвсем слаб дъжд, а в планините сняг.

Сутринта в низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще се задържи топло за средата на януари - минималните температури в по-голямата част от страната ще са положителни, а максималните между 5° и 10°, в югоизточните райони до 12-14°.

В западната част на Дунавската равнина, където ще остане мъгливо минималните температури ще са между минус 2° и 0°, а максималните между 2° и 5°.

През следващите дни ще преобладава облачно време, с валежи - предимно от дъжд.

По-значителни и на повече места ще са валежите в петък

В събота вятърът временно ще се ориентира от запад и температурите ще се понижат, тогава в Северна България дъждът ще премине в сняг.