Какво ще бъде времето в първия есенен месец? Октомври започна с по-високи от обичайните температури, но от тази седмица температурите се понижиха.

Застудяването ще продължи до средата на десетдневието, когато ще бъде и повишена вероятността за валежи на повече места в страната. След 5 октомври се прогнозира затопляне, когато градусите ще се доближат до обичайните за месеца. До края на периода ще има валежна обстановка, с изключение на 8 октомври, когато дъждът ще е слаб и на по-малко места.

В първите дни на второто десетдневие се очакват повече слънчеви часове и нормални есенни температури. След средата на периода времето ще е преобладаващо облачно и дъждовно и температурите ще паднат под климатичната норма.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Относително малка е вероятността за валежи в началото на третото десетдневие. Стойностите на термометрите ще са около обичайните за периода. Около 25 октомври отново ще се създаде валежна обстановка, но след 27-ми ще преобладава слънчево време с по-високи температури. Тогава обаче ще се повиши и вероятността за сутрешни мъгли и инверсионна облачност в равнинната част от страната.

Най-високите температурни стойности през октомври ще са между 27 и 32 градуса, а най-ниските ще бъдат между минус 5 и 0 градуса. Това съобщиха от Отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ за БТА.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Средната температура през октомври ще бъде около климатичната норма, а месечната сума на валежите ще я надвишава.

В началото на месеца слънцето изгря в 7:24 часа и залезе в 19:08 (продължителност на деня: 11 часа и 44 минути). На 31 октомври слънцето ще изгрее в 6:59 часа и ще залезе в 17:21 часа (продължителност на деня: 10 часа и 22 минути).

Фази на Луната през октомври:

3 октомври – първа четвърт

9 октомври – пълнолуние

17 октомври – последна четвърт

25 октомври – новолуние

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Прочетете също и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2022 г.