През новия месец най-ниската температура ще е между минус 10 и минус 5 градуса в различните райони, а най-високите стойности на термометъра ще са между 20 и 25 градуса. Баба Марта ще мени настроението си постоянно, но като че ли тази година ще е малко по-сърдита, отколкото сме свикнали.

Март започва с по-ниски температури от обичайните за това време на годината. Времето в първите дни ще е предимно облачно и студено. До около 4-5 март над страната ще има променлива облачност и в отделни планински райони ще има слаби превалявания от сняг. За кратко времето ще се успокои, но след 7 март ще има снеговалежи на повече места в страната. По Черноморието ще вали дъжд.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Относително затопляне ще има в началото на второто десетдневие. Въпреки това температурите ще продължат да бъдат по-ниски от обичайните за март. Времето ще остане динамично, с чести валежи от дъжд в равнините и снеговалежи в планинските райони.

Температурите ще се повишат в края на второто и началото на третото десетдневие. Стойностите ще се доближат до обичайните. Вероятността за валежи ще е повишена около 22 и 25-26 март.

Средната месечна температура през март ще е около и малко под нормата. За Северна България и високите полета тя е между 5 и 7 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 6 и 9 градуса, в планините – от минус 8 до минус 2 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Месечната сума на валежите ще се задържи около нормата – от 40 до 60 л/кв. в равнините и между 50 и 90 л/кв.м в планините.

Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 17:33 часа. Лятното часове време ще се въведе на 27 март – неделя, в 03:00 часа (ще преместим стрелките с 1 час напред).

В първия ден на месеца слънцето изгря в 7:05 часа и ще залезе в 18:00 часа (продължителност на деня: 10 часа и 55 минути). На 31 март изгревът ще е в 06:58 часа, а залезът ще бъде в 19:52 часа (продължителност на деня: 12 часа и 54 минути).

Снимка: pexels Снимка: pexels

През март новолунието ще е на втория ден от месеца, а първа четвърт ще видим на 10 март. Пълнолунието ще бъде на 18 март, а последна четвърт – на 25 март.

На 3 март честваме Деня на Освобождението на България, а денят ще е почивен. През този месец има общо 22 работни и 9 неработни дни.

Прочетете и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2022 г.