Първият ден от юни започва в събота, а месецът ни е подготвил немалко изненади за предстоящите 30 дни. Най-ниските температури през този период ще са около 10-12 градуса, а най-високите ще достигнат до 35 градуса.

Средната месечна температура ще се задържи около и над нормата, която е в интервала 20-22 градуса, в планините е между 2 и 12 градуса.

Валежите ще са разпределени неравномерно, но месечната сума в Западна България ще е около и над нормата (50-70 литра на квадратен метър). В източната половина на страната валежите ще са по-малко.

Първото десетдневие на месеца ще се характеризира с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност, в следобедните часове. През някои от дните ще има интензивни явления и опасност от градушки. Сутрините ще се радваме на повече слънчеви часове. В началото на месеца температурите ще са по-ниски, но постепенно ще започнат да се повишават.

За второто десетдневие на юни ще бъде по-топло, но времето ще е неустойчиво. Ще има условия за чести превалявания и гръмотевици в следобедните часове. Отново до обяд времето се очаква да бъде слънчево. Максималните температури ще са около средните за сезона и ще продължат да се повишават постепенно.

По време на третото десетдневие на месеца времето ще започне да се стабилизира. Все още ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност, но те ще бъдат все по-редки и през късните следобедни часове. Температурите ще се повишат, като на места има тенденции да достигнат до 35 градуса.