Новата година настъпи и ни зарадва с три слънчеви почивни дни в почти цялата страна. Януари обаче ни е подготвил както по-ниски температури, така и много снеговалежи.

Месецът започна със сравнително топло време. На места беше ветровито, но галещите слънчеви лъчи ни помогнаха да пренебрегнем това. След 5 януари облачната покривка над страната ще започне да се увеличава. Вероятността за валежи ще е повишена около 6-7 януари, като първо ще завали дъжд, който постепенно, с падането на температурите, ще преминава в сняг. В края на периода се прогнозира затопляне.

Стойностите на термометъра отново ще се понижат в началото на второто десетдневие. Времето ще е предимно облачно и с валежи от дъжд и сняг. В средата на периода количествата ще са значителни. Около 17 и 18 януари облачността на много места ще намалява до предимно слънчево, а температурите отново ще се повишат.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В началото на третото десетдневие градусите ще са близки до обичайните. Вероятност за превалявания ще има между 22 и 24 януари. В последните дни на месеца в повечето райони ще е облачно и мъгливо, а в планините ще грее слънце.

Най-ниските температури през януари ще са между –15° и –10°, а най-високите ще достигнат до 17°.

Средната температура през месеца ще бъде около нормата. За в Северна България и високите полета е между –2° и 1°, в планинските райони тя е между –10° и –3°, а по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4°.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Сумата на валежите през януари също ще е около нормата, която средно е между 30 и 70 л/кв.м.

Новолунието настъпи на 2 януари, а първа четвърт ще видим на 4-и. Пълнолунието се пада на 18-ия ден от месеца, а последната четвърт – на 25 януари.

По-забележителните небесни явления през този месец са метеорният поток Квадрантиди, чийто пик настъпва в нощта срещу 4 януари, както и най-голямото Слънце за годината, което ще видим на 3 януари – когато земята се намира в Перихелий.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На 1 януари 2022 г. изгревът беше в 7:56 часа, а залезът – в 17:03 (продължителност на деня: 9 часа и 6 минути). В последният ден от месеца Слънцето ще изгрее в 7:42 часа и ще залезе в 17:37 часа (продължителност на деня: 9 часа и 54 минути).

През настоящия месец работните дни са общо 20, а почивните – 11 (пет пълни уикенда + неработния 3 януари).

Прочетете и:

Колко почивни дни ще има през 2022 г.

Магнитна буря удари страната на 3 януари

България посрещна 2022 година