Средиземноморски циклон преминава над страната ни със силен вятър и напоителни есенни валежи. Междувременно започва захлаждане, заради по-студеният въздух, който нахлува от северозапад.

В понеделник до обяд ще вали на много места в Западна и Централна България. След това до вечерта на Запад облаците ще се разкъсват, а валежите ще се изнесат на юг и на изток. По планините ще има превалявания през целия ден, като по най-високите масиви ще падне сняг.

Денят ще бъде ветровит – очакват се по-силни студени пориви в Дунавската равнина, на изток – все още топъл вятър от Югозапад. Така дневните температури отново ще са в широк диапазон – от 10-12 градуса на Северозапад до около и малко над 20 на Югоизток.

Във вторник сутринта облачността ще е минимална, но и температурите ще бъдат ниски – между 0 и 5 градуса. Ще има предпоставки за мъгли в ниската част на страната, с по-голяма вероятност в западната половина. През деня обаче ще започне ново заоблачаване и през нощта и в сряда ще вали.

В четвъртък ще има все още оскъдни превалявания в Южна България, най-вече в планините, но облаците ще са с чести разкъсвания. До края на седмицата ще е студено и мъгливо сутрин, а следобед ще се показва слънцето.

Времето ще остане неустойчиво и в първата непълна седмица на декември. В периода 27-28 ноември метеорологичните модели допускат по-сериозно нахлуване на студ у нас. Ако това се оправдае, преобладаващите валежи ще са от дъжд, но можем да очакваме първия сняг в Предбалкана и някои по-високи полета на Западна България.

Динамика в атмосферата ще има и на границата на двата месеца – 30 ноември-1 декември, когато отново ще има повишена вероятност за валежи.

Още за времето:

Паднали клони заради интензивния дъжд в София

Златна есен сред водопадите на Стара планина

Десетки хиляди квадратни километра се превръщат в пустиня всяка година