Чайовете не само са вкусни, но имат и най-различни ползи за здравето. Много хора дори използват билковите запарки като ефективен заместител на някои фармацевтични лекарства. Ето някои от най-полезните чайове:

Чай от лайка

Чаят от лайка е фаворит сред привържениците на традиционната медицина. И този факт е оправдан от свойствата на запарката да възстановява имунитета и да укрепва здравето. Напитката действа положително при проблеми с гърлото и синусите, а има и седативен ефект. Не забравяйте обаче, че чаят от лайка може да доведе до обилна и болезнена менструация, а също и не може да се комбинира с хомеопатични лекарства.

Чай от глог

Тази напитка помага за подобряване функционирането на храносмилателната система, подобрява качеството на съня, нормализира нивата на холестерола, което пък предотвратява появата на плаки. Чаят от глог не трябва да се пие от хора, които в момента се нуждаят от висока концентрация на внимание, бременни жени и деца под 12 години, както и страдащи от алергии.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Чай от липа

Повечето хора го пият го при първите признаци на настинка, тъй като има антипиретичен ефект и засилва изпотяването. Освен това облекчава нервността и отоците. Липовият чай трябва да се избягва от  хора с камъни в бъбреците, заболявания на сърдечно-съдовата система, както и тези, които имат лошо кръвосъсирване.

Чай от мащерка

Тази напитка е незаменима при инфекция на горните дихателни пътища – богата е на атнтиоксиданти и действа противовъзпалително. Много хора смятат, че 2-3 чаши дневно борят хремата по-успешно, отколкото определени лекарства.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Мурсалски чай

Мурсалският чай също лекува кашлици и бронхити, но и помага при чернодробни и бъбречни заболявания, предотвратява и развитието на ракови клетки. Консумацията му обаче не се препоръчва при бременни жени и деца под 12 години.

Прочетете и:

7 здравословни ползи на лайката

Лековитите свойства на лавандулата

5 здравословни причини да пием горещ шоколад