Есента настъпи, а ръка за ръка с нея пристигат и дъждовете, които създават локви и мокрят пътната настилка. След обилни валежи пътищата стават опасни и нараства рискът от аквапланинг.

Аквапланинг представлява възникването на хидродинамичен клин в основата на контакта на гумата на автомобила. Така се създава загуба на сцеплението, предизвикано от наличието на воден слой, отделящ гумата на автомобила от пътната повърхност. 

При аквапланинг автомобилът става неуправляем дори и за най-опитните шофьори. Най-честата причина е когато колелото не успява да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътната настилка. Колкото по-голям е водния слой и по-малка дълбочината на протектора на гумата, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг.

Според специалисти, за да се избегне риска от инциденти, е нужно гумите да бъдат подменени, когато дълбочината на протектора падне под 4 мм

При дъждовно време, не само гумите играят роля в увеличаването на риска от аквапланинг. Необходимо е шофьорите да управляват автомобилите си със съобразена скорост и повишено внимание, особено когато преминават през локви. Изпреварването не се препоръчва.

Ако и при спазване на препоръките, колата ви все пак попадне в аквапланинг, запазете спокойствие, отпуснете газта и натиснете съединителя надолу с цел да забавите колата и да възстановите сцеплението. Спирачките не са добър вариант, защото допълнително ще намалят сцеплението.