Необходими продукти:

- за меренга: 3 белтъка, 150 г захар, 15 г царевично нишесте, 5 г бял винен оцет

- за балсамовата редукция: 75 г балсамов оцет, 30 г мед от розмарин,

- за крема: 150 г течна сметана (35% масленост), 30 г пудра захар, 1 лимон, настъргана кора

- за гарниране: листа мента, 200 г червени плодове

Начин на приготвяне:

1. За меренга поставете в купа на водна баня белтъците и захарта. Разбийте с помощта на тел до образуването на мек белтъчен сняг (температурата трябва да е 60 градуса).

2. Пресипете разбитите белтъци в друга купа. Добавете царевичното нишесте и оцета и разбийте с помощта на миксер до образуването на твърд сняг.

3. Напръскайте вътрешните стени на ринг (диаметър 24 см) с олио. Поставете ринга по средата на плоска тава, постлана с хартия за печене. Изсипете белтъчната смес в ринга. С помощта на долната част на лъжица оформете вдлъбнатина по средата на сместа. Внимателно отстранете ринга и загладете външните стени на белтъчната смес. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час – 1 час и 15 минути.

4. За балсамовата редукция сипете балсамовия оцет и меда в тенджерка и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Гответе, докато консистенцията на сместа стане като сироп. Охладете.

5. В купа сипете течната сметана и пудрата захар. Настържете фино кората на лимона. Разбийте с помощта на миксер до полуплътност.

6. Поставете изстиналата целувчена основа върху поднос. Сипете сметанов крем във вдлъбнатината на тортата и постепенно разнесете към краищата. Разпределете червените плодове. Поръсете с много тънка струйка балсамова редукция. Поръсете краищата на тортата с фин слой пудра захар. Украсете с листенца мента.

Вижте също и:

Време за ... палачинки

Време за ... лимонова торта