Вярва се, че ако са придобити по честен начин, те пазят от зли сили и носят здраве на своя притежател. В символиката на скъпоценните камъни диамантът е олицетворение на вечната любов, затова диамантена сватба се празнува след 60 години брак.

Според легендите пръв Александър Македонски донася диаманти в Европа. В действителност диаманти са открити първо в Индия.

Те са се образували в земните недра преди милиони години под действието на висока температура и високо налягане. Вулканичните изригвания ги изтласкват към повърхността на Земята. След като вулканичната лава изстине, тя се превръща в специален вид почва – кимберлит. Точно под нея и до днес могат да бъдат открити необработени диаманти.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


През XV в. фламандски бижутер от Антверпен открива начин за шлифоване на диаманти с полиращо колело, намазано със смес от зехтин и диамантен прах. Новият метод повишава много качеството на обработените диаманти, а градът става център на търговията с тях. Пак по това време за първи път е подарен годежен пръстен с диамант и оттогава традицията се разпространява по света. 

През XIX в. в Южна Африка са открити огромни диамантени залежи, които са без аналог в света чак до 1954 г., когато са открити големи находища на диаманти в полярните части на Сибир.

Обработката на диамантите е високотехнологичен процес, който се извършва на няколко места в света -  Амстердам, Антверпен, Йоханесбург, Ню Йорк и Тел Авив. Много редки и особено ценни са кристалите с маса стотици, а понякога и хиляди карати. Поради огромната им стойност и изключителна красота те се записват в регистър и за съхраняването им се полагат специални грижи. Най-красивите красят владетелски корони или се намират в кралски съкровищници.

Компанията DeBeers, основана през 1934 г.,  контролира почти цялата световна търговия с диаманти. Цената на всеки диамант се определя от 4 критерия – тегло, цвят, обработка и прозрачност на камъка. Когато диамантът е шлифован така, че да има 57 фасети, той се нарича брилянт.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


В света има няколко легендарни диаманта, чиято история  ще припомним.

Най-големият намиран някога диамант е „Кулинан“ с маса 3106 карата. Той е изкопан в Южна Африка и през 1907 г. е подарен на английския крал Едуард VII. Камъкът е даден за рязане и шлифоване в Амстердам, но при обработката се разпада на 9 големи и 96 по-малки диаманта. Най-големият от тях, наречен “Кулинан I” или “Великата звезда на Африка” е с маса 516, 5 карата. Той е оформен като перла със 74 стени и украсява кралския скиптър. “Кулинан II” тежи 317,4 карата и украсява британската държавна корона.  "Кулинан III" е 94,40-каратов диамант и е вграден в короната на кралица Мери.

„Кохинор“ е открит в Индия през  56 г. пр. Хр. През 1852 г. в Лондон върху него била изпробвана първата машина за шлифоване, в резултат на което от първоначалните 186 карата останали само 106 карата. Диамантът бил вграден във втората корона, която по традиция принадлежи на съпруга или съпругата на краля/кралицата на Великобритания.

Между най-едрите диаманти в света са също: „Екселсиор“ - 995 карата, открит също в Южна Африка; „Звездата на Сиера Леоне“ -  969 карата, открит в Сиера Леоне; „Несравним“ - 890 карата, с жълт цвят, открит в Конго;  "Великият могол" - 787 карата, от Индия; "Президентът Варгас" - 726 карата, от Бразилия; "Кимбърли" - 616 карата, от Южна Африка.

През 1954 г. в САЩ за първи път успешно е синтезиран микроскопичен диамант, което е голям успех, защото е било необходимо да се имитират точните природни фактори за образуването на диаманти.

В наши дни процесът по синтез на диаманти е усъвършенстван и протича много по-бързо, отколкото в природата. Необходими са от 4 до 7 дни, за да се образува един диамант от 3 карата.