През зимата щандовете в хранителните магазини се пълнят с нарове и това никак не е случайно. Да, сега е техният сезон, но причината, по която ги търсим не е само добрият им вкус, но и полезните им свойства.

Нарът от дълги години се използва за лечение на различни болести. В него се съдържат антиоксиданти, които повлияват благотворно имунната система, а от дълбока древност се вярва и че този плод удължава живота.

Нарът съдържа около 3 пъти повече полифеноли от червеното вино и зеления чай, регулира кръвообращението и намалява лошия холестерол.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Той е една от малкото сладки храни, полезни за диабетиците. Сокът от нар, приеман всеки ден, може да понижи артериалното налягане. Препоръчва се сокът от нар се консумира разреден с вода поради високата му киселинност.

Консумацията на нар предотвратява образуването на ензими, които вредят на ставите, а също така подобрява паметта и увеличава нивата на хемоглобин в кръвта.

Доказана е ефективността на нара срещу рак на гърдата и простатата.

В умерени количества наровете могат да бъдат включени към всяка диета, тъй като нормализират метаболизма и обмяната на веществата, намаляват усещането за глад и жажда.

Прочетете също и:

Тези плодове борят настинката и грипа

Кои напитки ще ни стоплят в студеното време

Това са едни от най-полезните плодове за зимата