Близо 44 тона боклук от националния биосферен резерват Папаханаумокуакеа на Хаваите събраха водолази. Почистването на морското дъно бе част от едномесечен проект, започнал на 2 юли, предава NOVA, позовавайки се на информация на Ройтерс.

Екипът от ентусиасти навлезе във вътрешността на резервата с множество малки необитаеми островчета, които са част от дългия над 2000 км Хавайски архипелаг.

 

 

Оказа се, че голяма част от боклука се състои от така наречените „призрачни мрежи” – рибарски такъми, завлечени навътре в морето. Водолази са успели да съберат около 39 тона мрежи само от един от кораловите рифове в района.

Тъй като рибарските такъми са изработени предимно от пластмаса те вредят на околната среда, а морските обитатели много често поглъщат парчета от тях.

В резервата живеят застрашени от изчезване видове като тюлени монаси, морски костенурки, скатове, акули и тропически риби, които са поставени в допълнителен риск заради замърсяването от човешката дейност.

 

 

Биосферният резерват Папаханаумокуакеа е най-голямата непрекъсната и напълно защитена зона в САЩ. Тя е и най-голямата от този вид в света, разположена на обща площ от 1 508 870 кв. км.

Прочетете и:

Водолази почистват морското дъно около остров Света Анастасия

6-метрови вълни на Хаваите

Климатичните промени застрашават Фиджи от изчезване