Времето в сряда ще бъде облачно над почти цялата страна, освен в някои западни райони, където са възможни разкъсвания.

Снеговалежите от северозапад на югоизток ще намаляват и ще спират. По-осезаем вятър ще духа около и след обяд в Дунавската равнина. Времето ще е „меко“ с дневни температури между 1 и 6 градуса.

В 5 области на югоизток е в сила оранжев код за обилен снеговалеж. Прогнозите са там снежната покривка да достигне до 15-20 см. В Бургаско ще има и напоителни валежи от дъжд с потенциал до 30-40 литра на квадратен метър за денонощието, научаваме от синоптика на NOVA, Николай Василковски.

Навсякъде в планинските и предпланинските райони има условия за активиране на срутища и свлачища.

В планините навсякъде ще има обилни снеговалежи и нова снежна покривка до 40-50 см в масивите на югозапад. Вятърът привечер ще се усилва. Дневните температури ще се колебаят между минус 3 и минус 9 градуса.

По проходите има предпоставки на затруднения в трафика.

В четвъртък от запад на изток облачността ще започне да се разкъсва. Снеговалежите ще са предимно слаби и около планините. Денят ще е ветровит с мощни пориви на север-северозападен вятър. Дневните температури ще са от 1-2 до към 6-7 градуса.

От петък нататък ще започне осезаемо затопляне, като през почивните дни термометрите в някои райони ще показват до 11-12 градуса.

Какво ще бъде времето през целия месец, колко топли и колко студени дни ни очакват, разберете ТУК.

Още за времето:

Жълт и оранжев код в 8 области в сряда

В София започнаха обработки със смеси срещу заледяване

Сватба в бяло: Младоженци си казаха „да“ по време на снежна буря