Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот. Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър, посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., предаде DarikNews.bg.

Виена е начело на класацията на Мърсър заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.

Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията. След нея се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. 

По отношение на здравословна атмосфера в градовете Мърсър поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

За да установи класацията си, Мърсър взима предвид 39 критерия, от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат. В сайта на Мърсър в класацията София е подредена на 116-о място.