Китайската сонда "Чанъе-4", която се прилуни успешно на 3 януари 2019 г., изпрати данни за нивото на радиация на Луната. Данните са събрани с помощта на лунохода "Юйту-2" и след обработката им става ясно, че нивото на радиация на Луната е опасно високо, информират световните медии.

Международен екип от специалисти анализира данните и публикува заключението си  – радиация на Луната е 2 – 3 три пъти по-висока от радиацията на Международната космическа станция. Тази информация е много важна за космическите агенции по света, които планират пилотирани мисии до Луната.

Бъдещите астронавти биха получили на Луната от 200 до 1000 пъти повече радиация от тази на Земята, което означава, че те биха могли да останат на повърхността на Луната, без специални защитни мерки, не повече от два месеца.

Още мисиите "Аполо" през миналия век доказаха, че хората могат да прекарат няколко дни на лунната повърхност без опасност за здравето. Всъщност НАСА никога не е правила измервания на лунната радиация, въз основа на които да бъде изчислена продължителността на престоя на астронавтите. Новите данни от китайската сонда правят възможно прецизното планиране на бъдещите мисии до Луната.

 


Радиацията на Луната е генерирана от галактическите космически лъчи, слънчевите изригвания, неутронно и гама лъчене от взаимодействието на космическата радиация с лунната повърхност. Тя възлиза на 1369 микросиверта дневно. За сравнение радиацията на борда на Международната космическа станция е 2,6 пъти по-малко.

Според специалистите при бъдеща мисия на Луната за астронавтите, които ще останат там по-дълго, ще е нужно да се изградят специални сгради, защитени от радиацията.

Вижте също и:

Китайският луноход изпраща снимки от тъмната страна на Луната