В изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г., на 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно време, се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология.

Тогава часовниците се преместват с един час напред.

При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня. Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва по-късно, за да допринесе за пролетно-летните емоции по време на дългите слънчеви дни.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така до октомври.

През март 2019 г. отговорните комисии в Европейския парламент решиха държавите членки да спрат да сменят часа през 2021 година.

По този начин държавите в Европейския съюз, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г., а тези, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.

Прочетете и:

Какво показва часовникът на Страшния съд

В село Тешел си сверяват часовника с лисица