Рекордно топлата зима тази година накара някои ски курорти в Германия да измислят варианти за алтернативен туризъм. Тъй като за страната това е дванадесета поредна особено топла зима, затова не изключват варианта и в бъдеще снегът да не е в изобилие.

Според водещи германски климатолози една по-топла зима не означава промяна на климата. Но 12 поредна такава зима означава съвсем друго и говори, че тенденцията става все по-очевидна.

През февруари във Франция, Италия. Швейцария и части от Австрия имаше много по-малко сняг от обичайното. Според специалисти дефицитът на сняг ще доведе до суша през лятото и есента. От института за изследване на снега и лавините в Давос изчисляват, че броят на сушите, причинени от липсата на сняг е бил с 15% по-висок в периода от 1994 година до 2017 година, отколкото през годините от 1970 до 1993 година.

Според учените тенденцията ще продължи, защото снежната граница става все по-висока. Именно, заради това на много места в Германия заетите в зимния туризъм предприемат мерки, предава NOVA.

А хората не са единствените, които страдат от по-безснежните зими. За някои животни последиците могат да бъдат особено тежки.

Прочетете също и:

Зимата в България е била най-топлата, откакто се води статистика

Миналото лято в Европа е било най-горещото в историята на измерванията

Посрещнахме най-безснежния януари за последните 8 години