Горещото време, което се задържа, създава предпоставки за увеличение на пожарите в района на Русе. От противопожарната служба обръщат внимание, че пожарите тръгват от сухи храсти и треви, но много лесно могат да прераснат в големи горски пожари. Само за една седмица в района е имало сигнали за 8 нови пожара.

Според статистиката едва 1% от горските пожари се дължат на мълниии, останалите 99% са резултат от небрежността на хората.

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщава, че на 20 юли в страната са ликвидирани общо 106 пожара.

С преки материални щети са възникнали 29 пожара, от които: 8 в жилищни сгради; един в промишлени сгради; 3 в спомагателни, временни или паянтови постройки; 10 в транспортни средства; 3 в селското стопанство; един в открити площадки в урбанизираните територии; един в съоръжения на открито; 2 бр. други.

Без нанесени материални щети са възникнали 77 пожара, от които: 54 в сухи треви, горска постеля и храсти; 4 в стърнища; 15 в отпадъци; 4 други.

При пожарите няма загинали и пострадали.