Шестимата ни полярници се завърнаха успешно от Антарктида! Първо експедицията беше на път да пропадне, заради COVID-19, а на финала ѝ – учените бяха на косъм от това да останат блокирани на ледения континент и да посрещнат суровата антарктическа зима там.

Шестима българи прекосиха общо 26 000 км до Ледения континент и обратно. А у дома бяха посрещнати както традицията повелява – с хляб и сол. Но заради пандемията – опаковани в кутийка.

В края на януари, с месец закъснение, полярниците се отправиха към Антарктида. За пръв път от 29 години насам доайенът на полярните експедиции проф. Христо Пимпирев не бе с тях като предпазна мярка заради вируса.

„Аз предпочитах да бъда с тях – за мен беше много по-тежко да бъда тук, да ги мисля”, споделя той за NOVA.

Полярниците пристигнали на остров Ливингстън месец по-късно. Заразата обхваща част от екипажа на чилийския кораб, с който пътували. Българският екип не бил засегнат, но останал под карантина.

„След като ни казаха на 14-тия ден, че няма да продължим, беше доста смущаващо за нас всички и леко паднахме духом”, заяви Йордан Тодоров, командир на базата на о-в Ливингстън.

Първата полярна експедиция под знака на COVID-19 поставя голям въпрос – работи ли и на Антарктида рецептата срещу коронавируса: дистанция, дезинфекция и дисциплина?

„Конкретно на острова тези правила не се спазваха и не работеха. Изолирането на пациенти – имахме готовност да го направим, за щастие не се наложи”, коментира д-р Атанас Пелтеков.

Военен кораб откарал българите до съседен остров, за да хванат последния самолет. Обратно на родна земя, българските полярници вече гледат с надежда към юбилейната 30-та антарктическа експедиция.

„Аз лично се надявам да имаме нормален сезон, но това не може да се каже – просто разчитаме този от горе да бъде с нас”, споделя проф. Пимпирев.

Прочетете също и:

Българската антарктическа експедиция завърши успешно

На Антарктида има само един ден