Историческа забележителност в родното място на джаза се срути под мощта на урагана Айда.

Известен като "втори дом" на джаз легендата Луис Армстронг, шивашкият магазин Karnofsky бе открит сред отломките в Ню Орлиънс, след като унищожителната стихия връхлетя региона тази неделя.

 

 

Витрината е била на повече от век, тъй като магазинът е основан през 1913 г. от еврейското семейство Карнофски, което мигрира от Източна Европа.

Когато е дете, Луис Армстронг започва работа там, а работодателите му го подкрепят не само с пари и храна, но и насърчават опитите му в музиката. Част от задълженията му включват да събира боклука и да приканва потенциални клиенти, надувайки калаен рог – това е и първият "музикален инстримент", който попада в ръцете на малкото момче.

 

 

Семейството дава пари на Армстронг, за да купи своя първи корнет, при условие, че ще остане на работа там в продължение на още една година.

Това не е проблем за бъдещия световноизвестен джаз музикант, тъй като за него е удоволствие да прекарва времето си там. Години по-късно Морис Карнофски, един от синовете в семейството и близък приятел на Армстронг, открива наблизо първия градски магазин за джаз плочи.

Сградата на Karnofsky Store фигурира в националния списък с исторически забележителности на САЩ, но днес магазинът, който е част от богатата джаз история на Ню Орлиънс, е купчина натрошен метал, тухли и дърво.

Още по темата:

Българин с разказ за унищожителния ураган Айда