Отдалечен хавайски остров изчезна, потъвайки под водата след мощен ураган, който го връхлетя по-рано този месец, съобщиха  представители на властите, като се позовават на сателитни снимки.

Ийст Айлънд, който се намира северозападно от град Хонолулу, "изглежда е под водата", след преминаването на урагана Уалака, съобщиха вчера от Marine National Monument в Папаханаумокуака.

Островът играе ключова роля за оцеляването на много животни. Със своята големина от 11 акра, Ийст Айлънд е основното място за гнездене на половината популация хавайски зелени морски костенурки и родно място на една седма от всички хавайски тюлени.

Предполага се, че тези животни са успели да напуснат острова, преди ураганът да удари, но специалистите са притеснени дали Ийст Айлънд ще успее да възстанови предишния си облик.

Доклад, който излезе този месец, обвързва интензивността на ураганите с климатичните промени. Учените са на мнение, че трябва да започнем да се грижим по-добре за околната среда, преди да е станало твърде късно.