Специалисти от Калифорнийския университет в Санта Барбара заключиха, че преди 12 800 години е имало катастрофални последствия за климата и биосферата на Земята след падане на комета.

Този сблъсък се е случил в началото на Kъсния дриас (10 730 - 9700 г. пр. Христа), когато фрагменти от разпадаща се комета са паднали на територията на континентите Северна и Южна Америка, Европа и Западна Азия.

Тогава е имало висока концентрация на платина и злато, микроскопични сферички, разтопено стъкло и нанодиаманти, пише DarikNews.bg.

Сблъсъкът е предизвикал климатични промени, горене на биомаса и измиране на мегафауна, която е била характерна за късния плейстоцен. Доказателство за това е наличието на продукти на горенето, като въглен и изгорял цветен прашец, в отлаганията.

След тази катастрофа е имало сериозно застудяване в северното полукълбо на Земята. Също така липсата на вкаменелости от мегафауна на местата на разкопките в Патагония съответства на изчезването на видове едри животни на други места в Северна и Южна Америка.