Датски учени твърдят, че Земята ще се затопли с 2,7°C над очакваното, според обещанията, дадени от страните преди срещата на върха за климата COP26. Експертите смятат, че това затопляне ще е катастрофално и вероятно ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и риск от опасни природни явления, предават световните медии.

Основната цел на COP26 е да постигне договореност за предприемане на по-драстични мерки от страните, подписали Парижкото споразумение през 2015 г. Учените обаче смятат, че въпреки сериозната ангажираност на САЩ, ЕС, Великобритания, Япония и Китай светът не може да постигне поставените цели за ограничаване на затоплянето до 1,5°C или 2°C.

 

 

Според Ан Олхоф от Техническия университет на Дания, един от авторите на доклада, страните са представили по-строги планове, но в същото време постигат целите твърде бавно. По думите ѝ това е като да преобърнеш голям танк – много е трудно и напредъкът е бавен.

Основният проблем според изследователката е, че се правят бебешки стъпки вместо гигантски скокове.

Необходимо е годишните емисии през 2030 г. да бъдат с 28 милиарда тона по-ниски от това, което предвиждат плановете и обещанията, за да се спази договорката глобалното затопляне да бъде ограничено до 1,5 °C.

В момента годишните емисии са близо 40 милиарда тона, което според Олхов е доказателство, че сме далеч от целта.

Според нея Индия е изключително ключова страна, която може да наклони везните в правилна посока, но тя все още не е представила план за контрол на емисиите си.

Надеждата обаче все още не е изчерпана, тъй като Бразилия, Китай, ЕС, Русия, САЩ и Обединеното кралство са сред страните, които са поели ангажимент емисиите им да достигнат нетната нула през 2050 или 2060 г.

Прочетете също и:

Какво вещаят климатичните промени

Климатичните промени са факт днес, не утре или след 10 години

Каква е връзката между затлъстяването и промените в климата