Балонът, чиито дизайн и технология са заимствани от технология на НАСА, ще излита от космодрум в Аляска и ще се издига до най-високите слоеве на атмосферата – на около 19 км. Грандиозното начинание ще бъде плод на съвместните усилия на стартъп от Флорида и компанията "Аляска Еърспейс Корп", информират световните медии.

Според предварителния план полетите с балон ще станат възможни в рамките на няколко години. Пълният с водород балон ще бъде управляван от екипаж, а 8-те пътници ще са настанени в капсула, прикрепена към балона.

Полетът ще трае общо 6 часа, като издигането до височина 19 км ще отнеме два часа. През следващите два часа пътниците ще могат да снимат и публикуват впечатленията си в социалните мрежи. Спускането обратно на Земята също ще трае два часа, а капсулата ще се отдели от балона и ще падне в океана, откъдето кораб ще прибере пътниците.

Според инициаторите на проекта полетите с балон ще са от полза за туризма в Аляска, а хората ще са привлечени от възможността да наблюдават северното сияние от ръба на Космоса.

Предстои двете компании, които организират проекта, да получат разрешение от Федералната авиационна администрация на САЩ.

Прочетете и:

Защо в открития Космос всичко е черно