На 23 септември посрещаме астрономическата есен. Следващите две седмици ще са с традиционните по-резки захлаждания и затопляния.

В понеделник и вторник температурите ще се задържат сравнително ниски – в интервала от 20 до към 25-26 градуса.

Ще е ветровито, с особено силни пориви на прохладен северозападен вятър в понеделник в централната част на Дунавската равнина, от двете страни на Балкана, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма.

След спирането на валежите в източната половина на страната, облачността и през двата дни ще е минимална с временни увеличения следобед около планините. На изолирани места в Източна България е възможно да превали за кратко в по-късните часове.

След студена сутрин с едноцифрени температури в Западна България, в сряда ще започне бързо да нахлува топъл въздух.

До края на работната седмица през деня термометрите ще скочат до около и над 30 градуса, в някои традиционно горещи точки – до 35. Така учениците ще посрещнат 15 септември.

Едва около почивните дни се очертава пореден студен атмосферен фронт с усилване на вятъра от северозапад, краткотрайни валежи с гръмотевици и риск от градушка. Дневните температури отново ще се понижат, по-осезаемо в западните райони.

Седмицата, в която ще посрещнем астрономическата есен, ще е прохладна. След 20 септември дневните температури ще паднат до 15-20 градуса. В периода 23-25 септември предварителните прогнози са за валежи, които в някои райони може да са по-напоителни.